Faizlerin Dansı: Lula'nın Neto ile Muzip Mücadelesi!

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ülkenin merkez bankası başkanının faiz oranlarını yüksek tutma konusundaki "inatçılığı" nedeniyle endişeli olduğunu dile getirdi.

Silva, mevcut gösterge faiz oranının yüzde 11,25 seviyesindeki sabitliğinin, Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto'nun kararlılığı dışında mantıklı bir açıklamasının olmadığını ifade etti. Ayrıca, Neto'nun politikalarının Brezilya ekonomisinin büyümesini geciktirdiğini öne sürdü. Brezilya Merkez Bankası, 2016 yılından bu yana en yüksek seviyede tuttuğu gösterge faiz oranını ağustos ayından itibaren 250 baz puan indirmişti.

Silva, yerel TV kanalı SBT'ye yaptığı açıklamada, faiz oranlarının yüksekliğinin ekonomik veya enflasyonla ilgili herhangi bir gerekçesi olmadığını vurguladı. Geçen yıl, özellikle faiz oranlarının seviyesiyle ilgili olarak, yatırımcıların merkez bankasının bağımsızlığına olan güveninde endişe uyandıran bir dizi saldırı yaşandı. Ancak Silva, son aylarda Campos Neto ile ilişkilerinin düzeldiğini ve "medeni görüşmeler" yaptığını belirtti.

Brezilya ekonomisinin 2023 yılında yüzde 2,9 oranında büyüme göstermesi, Devlet Başkanı Silva'nın yönetiminin ilk yılında beklentilerin üzerinde bir performans sergilediğini gösterdi. Bu büyümeye, özellikle Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun seçim öncesi başlattığı hükümet harcama programlarının katkısı olduğu belirtildi. Hükümet, 2024 yılında da büyümenin yüzde 2,2 oranında olması beklenmesine rağmen, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesini umuyor.

Lula, halka açık platformlarda, Brezilya'ya daha fazla yabancı yatırım çekerek bu yıl büyüme oranını yüzde 3'ün üzerine çıkarmayı hedeflediğini ifade etti. Yatırım çekme konusunda daha fazla çaba sarf edilmesiyle ekonominin canlanacağına inanıyor. Silva ayrıca, ülkenin dış yatırımlara olan çekiciliğini artırmak için çeşitli politika ve teşvik önlemlerinin uygulanacağını belirtti. Bu adımların, Brezilya ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme patikasına girmesine yardımcı olacağına inanıyor.

Kaynaklar:

Photo by Rafaela Biazi on Unsplash


Yiğit Eren Yılmaz

Haber Yazarı