Fransa'da Macron'un Liderliğinde Yardımlı Ölüm Yasallaşıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "yardımlı ölüm" uygulamalarını yasallaştırmayı amaçlayan yeni yasal düzenlemeleri duyurdu. Macron, La Croix ve Liberation gazetelerine verdiği röportajda, ölümcül hastalıklarla mücadele eden ve tedavisi olmayan yetişkinlerin yaşamlarına son verme seçeneğini sunacak olan bu yasal düzenlemelerin ülke genelinde bir ilki temsil ettiğini açıkladı.

Yasa tasarısının kapsamının, tedavisi mümkün olmayan hastalıklarla mücadele eden ve ölümle sonuçlanması beklenen; aynı zamanda dayanılmaz fiziksel veya psikolojik acılar çeken yetişkinlerle sınırlı olacağını belirten Macron, bu yeni düzenlemenin tıbbi kararlarla belirlenmiş kriterler içeren çalışmayı amaçladığını vurguladı.

Özellikle ölümcül kanser gibi hastalıklarla mücadele eden kişileri örnek gösteren Macron, bazılarının bu tür durumlarda yaşamlarına son vermeyi tercih ettiğini ifade etti. Ancak bu sürece katılabilmek için, bireyin zihinsel kapasitesinin yerinde olması ve kendi kararlarını verebilme yeteneğine sahip olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ağır psikiyatrik bozukluklar veya Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkları olanların bu sürece dahil olamayacağını belirtti.

Yardımlı ölüm sürecine girmek isteyenlerin, kararlarını 48 saat sonra teyit etmeleri gerekeceğini ve daha sonra en fazla iki hafta içinde bir tıbbi ekibin değerlendirmesine tabi tutulacaklarını belirterek bu sürecin sonunda bir doktorun ölümcül ilaç reçetesi düzenleyebileceğini açıkladı. Bu ilaçları almak için bireylerin evde, huzurevinde veya sağlık tesisinde olabileceklerini ifade etti ve fiziksel olarak bu işlemi gerçekleştiremeyenlere bir doktor veya hemşireden yardım alabileceklerini belirtti.

Macron, yasada "yardımlı ölüm" teriminin kullanılacağını ve bunun "basit ve insancıl" olduğunu savundu. Ayrıca, "tıbbi destekli intihar" ve "ötenazi" gibi terimlerin yerine bu ifadenin tercih edildiğini açıkladı.

Yasanın uygulanması için belirli bir tarih verilmeksizin, mayıs ayında başlayacak ve sürecin aylar alabileceği yasama sürecinin takip edileceğini belirten Macron, 2016 yılında kabul edilen Fransız yasasının doktorlara ölümcül hastaları sakinleştirici ile uyutma yetkisi verdiğini ancak yardımlı intihara veya ötenaziye izin vermediğini belirtti.

Bazı Fransız hastaların daha fazla seçenek arayışıyla diğer Avrupa ülkelerine seyahat ettiğine dikkat çeken Macron, İsviçre ve Portekiz gibi ülkelerde yardımlı intihara izin verildiğini hatırlattı. Ötenazi ise şu anda Hollanda, Belçika, Lüksemburg ve İspanya gibi ülkelerde belirli koşullar altında yasal hale getirilmiş durumda.

Kaynaklar:

Photo by Anthony Choren on Unsplash


Yiğit Eren Yılmaz

Haber Yazarı