Devler Ligine Temiz Bir Sayfa

Futbol, kendi içerisinde çok büyük paraların dönmesini sağlayan bir spor dalıdır. Bu sporun kulüp takımları düzeyinde en büyük organizasyonu ise kuşkusuz bir şekilde şampiyonlar ligidir. İlk olarak 1955-1956 sezonunda uygulanmaya başlayan şampiyonlar ligi formatı, içerisindeki ekonomiyi büyütebilmek adına format değişikliğine gidiyor.

Peki Nedir Bu Yeni Format?

Uygulanacak yeni formatımızı eski formattan ayıracak en büyük unsur artan takım ve maç sayısı olacak. 2024-2025 sezonuna kadar 32 takımın mücadele ettiği turnuvada artık 36 takım mücadele edecek. Seçilecek 36 takım arasından 34 takım yerel liglerindeki başarılarına göre seçilecek. Kalan iki takım ise geçmişte gösterdikleri başarılara bakılarak seçilecek. Takımlar kura çekimine her biri 9 takımdan oluşan toplam 4 torba ile girecek. Aynı zamanda bu sistem ile grup aşaması yerine lig statüsüne geçiş sağlanacak.

Lig statüsüne dönen yeni format ile takımlar altı yerine sekizer maç oynayacak. Ligi ilk 8 içinde bitirecek takımlar bir üst tura yükselecek. Puan tablosunda 9 ve 24. sıra arasında olan kulüpler son 16 turuna kalmak için kendi aralarında play-off oynayacak. Puan cetvelinde en alt sırada bulunan son 12 takım ise otomatik bir şekilde Avrupa macerasına veda edecek. Turnuvanın kalan turları eski formatta olduğu gibi eleme usulüyle devam edecek.

Sistemin Sorunları

Bildiğimiz gibi Avrupa seviyesinde başarılı olan kulüpler ve o kulüplerin futbolcuları artan maç sayısı ve sıkışık takvimden çokça şikayetçiler. Bu sisteme en ön sıralardan itiraz eden teknik direktörler ise aslında hepimizin çok yakından tanıdığı iki isim. Pep Guardiola ve Jürgen Klopp. Deneyimli teknik direktörler bu artan maç takviminden şikayetçi olduklarından daha öncesinde çokça bahsetmişti. Aynı zamanda Jurgen Klopp bu sistem yüzünden ailesine dahi vakit ayıramadığını öne sürerek teknik direktörlük kariyerine ara vereceğini geçtiğimiz aylarda açıkladı. Real Madrid’in Belçikalı süper starı Courtois ise kendisine yönetilen bu sıkışık takvim sorusuna şu şekilde yanıt vermişti: “Takımlarda çok oyuncu değişikliği oluyor. Çok fazla maç yapıyoruz. Haziran ayında tekrar Uluslar Ligi var. Niye? Gelecek yıl Kasım'da Dünya Kupası var. Sakatlık yaşayacağız. Futbolcuları artık hiç kimse önemsemiyor. Sadece 2 hafta iznimiz var. Bu 12 ay boyuncu üst düzey oynamak için yeterli değil. Hiçbir şey söylemezsek aynı kalacak." Uygulanacak yeni sistemin bazı belirsizlikleri beraberinde getireceği şüphesiz bir gerçek. Tartışmalı yeni sistem 2024-2025 sezonunda uygulanmaya başlayacak.


Öncü Özer

Spor Yazarı