3 Şair 1 Aşk: Tomris Uyar

Edebiyatımızın ince detaylarından ve en güçlü kadın kalemlerinden biri olan Tomris Uyar, edebiyat camiasında ünlü aşkları ve özel hayatıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. Özel hayatından bağımsız olarak çok yetenekli bir kalem olan Tomris Uyar, döneminde edebiyat sohbetlerinin aranan kişisi olmuştur. Duruşu, bakışı ve fikirlerini ifade ediş şekliyle nevi şahsına münhasır bir kadındır. İlk aşkı Ülkü Tamer ile evlendiğinde kolejden daha yeni mezundur. Büyük hayalleri olan bu kadın, Ülkü ile olan evliliğinde umduğu şeyi bulamaz. Bu evlilik trajik bir son ile biter. Evlilik sırasında bir şiir gecesinde tanıştığı Turgut Uyar’ın son ve tek gerçek aşkı olacağını bilemez Tomris. Biten evliliğin ardından hepimizin dilinde dolaşan dizelerin yazıldığı büyük aşk yaşanır: Cemal ve Tomris. Cemal, Tomris’i çok sever. Onu görmek için eve erkenden geldiği günler geçirirler beraber. Bu fırtınalı ve tutkulu aşk 3 yıl dayanabilir. Ayrıldıktan sonra Tomris, Cemal Süreya için "Sevmek Yanlışlığı" der. Var olan ama yanlış olan bir sevgidir ona göre. Bu zorlu ayrılıklardan sonra aşka ve evliliğe bakış açısı tamamen değişen Tomris, Turgut Uyar ile mektuplaşmaya başlar.

Bu mektuplar ilk başlarda sadece şiir üzerine ilerleyen mektuplardır. Aynı zamanda ikisi için de zor bir dönemdir. O dönem iki kişilik bir yalnızlık paylaşırlar mektuplarında. Aynı zamanda mektuplaştıkları zaman dilimi Turgut Uyar’ın şiir yazmayı bıraktığı bir dönemdir. Tomris mektuplarında ona öyle iyi gelir ki ve öyle ilham olur ki yeniden yazmaya başlar Turgut. İlk yazdığı dizeler de Tomris içindir: “Bozuk bir saattir yüreğim, hep sende durur.” der Tomris’e. Gerçekten de son aşkı ve öldüğü zaman yanında olan kadın Tomris’tir. Bu aşk, sağlıklı ve güzel ilerleyen aşk, Turgut Uyar’ın geçirdiği kaza ile kötü günler geçirmeye başlar. Turgut Uyar iyi değildir ve kazadan sonra ölümü kabullenmiş gibidir. Tomris ise yeminlerini bozup geldiği ve saf bir aşk ile sevdiği bu adamın böyle ani çöküşünü izleyemeye dayanamamaktadır. Bu gidişatın sonunda Turgut Uyar hayatını kaybeder. Onun gidişini kabullenemezken en yakın arkadaşı, zor günlerinde yanında olan kişi Edip Cansever de ani bir şekilde hayatını kaybeder. Bu iki dönüşsüz gidiş, Tomris için hem dönüm noktası hem de şiire küsmesinin başlangıcıdır.

Artık Tomris’in ne aşkı vardır yanında ne de ona her doğum gününde yeni bir şiir yazan en yakın arkadaşı. Bunca acılardan sonra Parende dergisinde şu şekilde yazmıştır düşüncelerini: "Yazarken dünyayı bir anlığına değiştirebilirken, geçmişinizi bir santim yerinden oynatamıyorsunuz." Her ne kadar olaylar yanlış anlatılıyor olsa da bu anlatılanların arkasında kalan kısmıyla Tomris, güçlü bir kadın ve edebiyatın gözbebeğidir. Edebiyat dünyasına kattığı güzellikler silinmeden yeni yazarlar ve şairlere ilham olmaya devam edecektir.

Kaynaklar:

İpek Aka

Edebiyat Komitesi Başkanı