Final Four’da Ergin ‘Atamania’

Avrupa’nın en prestijli basketbol organizasyonu EuroLeague, 2023-2024 sezonunda yine unutulmaz ve heyecan dolu karşılaşmalara ev sahipliği yaparak takipçilerine büyük bir heyecan yaşattı.

Bu sezon da Barcelona, Real Madrid ve Panathinaikos transferleri ve normal sezon performansları ile dikkat çeken kulüplerden oldular. Ülkemizin değerli takımlarından temsilcilerimiz Anadolu Efes ve Fenerbahçe geçmiş sezonlarda kazandığı şampiyonluklar da göz önünde bulundurulunca sezona yüksek beklentilerle başladı.

Normal Sezonun ve Play Offların Öne Çıkanları

Normal sezonun en unutulmaz anlarına ve ataklarına şahit olduğumuz Anadolu Efes-Real Madrid maçı son saniyelere kadar çekişmelerle basketbolseverlere büyük bir şölen yaşattı. Tarafların öne çıkan isimleri Real Madrid’den Dzanan Musa olurken Anadolu Efes’te ise Shane Larkin oldu. Ayrıca Euroleague tarihinde 4 kez uzatmaya giden ilk ve tek maç olarak basketbol tarihine de geçti. Ülkemizin lacivert-beyazlı temsilcisi WiZink Center’da 130-126’lık bir skorla maçı kaybetti ve Real Madrid bu galibiyetle birlilkte evindeki yenilmezlik serisini sürdürmüş oldu.

Eflatun Beyazlılar baştan sona zirvede götürdükleri sezonu sadece 7 mağlubiyet ve 27 galibiyetle tamamladı. Play Off’taki rakipleri Baskonia karşısında da fazla zorlanmayan ve 3-0’la yoluna devam eden Chus Mateo’nun öğrencileri Final Four’a adını yazdıran ilk ekip oldu.

Sezon MVP’liği ve bu sezon taktığı Euroleague tarihinin en skorer ismi apoletiyle Mike James liderliğinde sezonu 3. bitiren Monaco ve sezon ortası radikal bir koç değişikliğine giderek ipleri Sarunas Jasikevicius’a emanet eden temsilcimiz Fenerbahçe arasındaki 3-6 eşleşmesi ise 5. maça taşındı. Nick Calathes’in 5. maçın son 2 pozisyonundaki kritik üçükleriyle galip gelen sarı lacivertliler 2019’dan bu yana ilk kez adını son 4 takım arasına yazdırdı.

Yunanistan’daki gururumuz Ergin Ataman’lı Panathinaikos ve savaş nedeniyle evinden uzakta Sırbistan’da maçlarını oynamak zorunda kalan Maccabi arasındaki seri otoriteler tarafından Pana’nın rahatlıkla geçeceği şeklinde değerlendiriliyordu. Ancak realite düşünülenin tam aksine kıran kırana bir seri izletti sporseverlere. Yer yer tartışmalara, gerginliklere, atışmalara da sahne olan seriden galip ayrılan 3-2 ile yeşil beyazlılar oldu.

4-5 Eşleşmesi de 5. maça giden bir diğer seriydi. Son finalist Oly, Barça karşısında zorlansa da kazanmayı bildi ve İspanyol ekibin 2021’den beri süregelen Final Four geleneğine son verdi.

Ergin Ataman'ın Panathinaikos'u EuroLeague Şampiyonu!

Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Efes’in başında şampiyonluklar kazanan Ergin Ataman, bu sene de Panathinaikos’ta takıma 7. Şampiyonluğu ve kendi kariyerine de 3. Kupasını eklemiş oldu. Yarı finalde temsilcimiz Fenerbahçe’yi ve finalde Real Madrid’i mağlup eden Pao, Zeljko Obradovic’in 2011’deki zaferinden sonra ilk kez şampiyonluğa ismini yazdırdı. Şampiyonluğun ardınan Ergin Ataman: “Geçen ay babamı kaybettim, bunu gördüğüne eminim. Anadolu Efes ile kazandığım şampiyonluklarda benimleydi. Yunan taraftarlara ve Türk vatandaşlarına bana verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Partizan başantrenörü Obradovic de eski takımı Panathinaikos’u kutladı; “Daha önce çalıştırdığım üç takım bu yıl Final Four’da yer aldı Fenerbahçe, Real Madrid ve Panathinaikos. Bu üç kulüple aramdaki ilişikiyi zaten biliyorsunuz. İlginç bir Final Four oldu, Panathinaikos’u tebrik ederim.”

Final Four’un MVP’si Sloukas

Kostas Sloukas, 2024 Final Four MVP’si seçilerek kariyerinde bir merdiven daha çıktı. Berlin Uber Arena’daki şampiyonluk maçında Sloukas, Panathinaikos AKTOR Atina’yı önceki şampiyon Real Madrid’i 95-80 mağlup ederken galibiyete taşıyan isim oldu.

Sloukas 24 puanla Final Four’daki kariyer rekorunu kırdı. Yayın gerisinden 4'e 4 yaparak 9 serbest atışın 8'ini de isabetli atarak elde ettiği 31 verimlilik puanıyla bu sezon herhangi bir Final Four maçındaki en yüksek verimlilik oranına ulaştı. Ayrıca 11. Final Four’unda 3 farklı takımla 4. şampiyonluğunu kazanan Yunan yıldız Sarunas Jasikevicus’tan sonra bunu başaran ikinci isim oldu.

Sloukas’ın maç sonu düşünceleri ise şöyle: “Panathinaikos şampiyonluklarla besleniyor, EuroLeague’de doğru yolda olduğumuzu göstermek için kazanmak zorundaydık. En önemli şey kazanmak, bundan sonraki maçlarımızı da kazanmak zorundayız çünkü tüm takımlar birbirine çok yakın…” oldu ve ekledi: “Bir şampiyonluk kaybetmek öz eleştiriyi de beraberinde getirir.”


Ebrar Topuz

Spor Yazarı