Olimpiyatlarda İzlenmesi Gereken Sporcular

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na, dünyanın dört bir yanından gelen en iyi sporcuların mücadelesine tanık olmaya hazırlanıyoruz. Olimpiyat ruhunu zirvede yaşatacak isimler rekorları kırmak, tarihe geçmek ve altın madalyalar kazanmak için mücadele edecekler. Olimpiyat sahnesinde göz dolduracak, altın madalya kazanacak, rekor kıracak isimleri kısacası izlemeden geçmemeniz isimleri sizler için yazdık.

SYDNEY MCLAUGHLIN

400 metre engellide dünya rekorlarını altüst eden Sydney McLaughlin, genç yaşında dünya atletizmine kendi rekorlarını kırmasıyla damga vuruyor. 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda kadınlar 400 metre engelli yarışında 51.46'lık derece ile kendisine ait (51.90) dünya rekorunu geliştirerek ilk sırada yer almıştı. Bunun üstüne 2022 ABD Açık Hava Atletizm Şampiyonası’nda bitiş çizgisini 51.41 saniyede geçerek yine kendisine ait olan (51.46) rekoru kırmış oldu. Toplamda üçüncü dünya rekorunu kıran Mclaughlin, kadınlar 400 metre engelli yarışının en iyi 10 derecesinin 5'ine de sahip durumda. Eugene, Oregon'daki 2022 Dünya Şampiyonası'nda 50.68 saniyeye ulaşan McLaughlin, 2023 Dünya Şampiyonası’ndaki sakatlığı sonrasında yine Hayward Field'daki atletizm yarışında 2024 ABD Olimpiyat Takımı denemelerinde 50.65'e yükselerek aynı pistteki rekorunu geçti ve Paris'teki yerini ayırttı. 2024 Paris Olimpiyatları’nda “İlk aşkım” olarak adlandırdığı engellere odaklanacağı ve yeni rekorlar hedefleyeceği aşikar.

ARMAND DUPLANTIS

Armand “Mondo” Duplantis, sporcu bir aileden gelmesine de bağlı olarak çocukluğundan beri kendi rekorunu kırmakla birlikte sürekli üstüne eklemeler yapmaya devam etmekte. Sırıkla atlama kariyerindeki ilk zirvesi 2020’de Dünya Atletizm Salon Turu’nda 6,17m’lik performansıyla Renaud Lavillenie’nin 2014’ten bu yana kırılamayan 6,16m’lik rekorunu kırmasıydı. Bir hafta sonra rekorunu 6,18 metreye çıkaran Mondo, aylar sonra da Sergei Bubka'nın 26 yıllık açık hava rekorunu 6,15 metre ile kırdı. 2022 yılında Belgrad’da ardı ardına 6,19 ve 6,20m’lik derecelerle ilerledi ve aynı yıl Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 6,21 metre ile yeni bir dünya rekoru kırmıştı. Eugene, Oregon, ABD'de düzenlenen açık hava karşılaşması Diamond League 2023 Finali’nde 6,23 metrelik önceki dünya rekorunu 6,24m’lik performansı ile 8. kez geliştirmiş oldu. Duplantis, Paris Olimpiyatları’nda ve sonrasında da çıtasını yükseltmeye devam edecektir. Duplantis'in daha yükseğe çıkmak için verdiği mücadeleyi The Next Centimeter belgeselinden izleyebiliriz. The Next Centimeter.

JAKOB INGEBRIGTSEN

Dünyanın yeni en hızlı adamı olarak görülen Ingebrigtsen, unutulmaz iki mil yarışını 7:54.10 saniyede tamamlamıştı ve bu Kenyalı Daniel Komen'in dünyanın en iyi performans (WBP) süresinden yaklaşık dört buçuk saniye daha kısaydı. Komen, 1997'den bu yana 7:58.61'lik derecesiyle bu mesafeyi sekiz dakikanın altında koşan tek kişi olmuştu. 1.86 boyunda ve 1500 metre ile 5000 metrede üstün bir koşu tekniğine sahip Jakob Ingebrigtsen, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda 1500 metrede altın madalya kazanmıştı. Üst üste hikayeler yazan Norveçli sporcu, Monaco Elmas Ligi'nde 3:27.14'ten Avrupa rekorunu 3:26.73'lük dünya liderliğine çıkararak 1500m için 3.27-bariyerini kıran tarihteki dördüncü sporcu oldu ve bu 2021'den bu yana Avrupa açık hava 1500m rekorunu kırdığı dördüncü seferdi. Ingebrigtsen, Paris 2024 için olan heyecanıyla da madalya koleksiyonunu genişletmeyi hedeflemekte.

SIMONE BILES

1.42’lik boyu ve sanki bu spor için yaratılmış denilen vücudu ile altı yaşında başladığı jimnastiğe, kendi adını verdiği hareketler dahi kazandırarak tüm zamanların en büyük jimnastikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Zorlu geçen çocukluk yıllarına rağmen 3 kez Dünya Şampiyonu, 3 kez Taban Dünya Şampiyonu ve 6 kez Birleşik Devletler’de Ulusal Şampiyon olarak kendi yolunda ilerlemesiyle ilham kaynağı oldu. 2016 Rio Olimpiyatları’nda en parlak anına tanıklık ettiğimiz Biles, 58,400 ile etkinlikte en iyi genel skoru elde ederek 4 altın ve bir bronz madalya kazanmıştı. Jimnastik yıldızı, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nı mental olarak hazır olmadığı gerekçesiyle yarıda bırakmıştı ve kendine odaklanmayı seçmişti. Sporcu iki yıl sonra salonlara dönme kararı aldı ve 2023 Dünya Jimnastik Şampiyonası'nda toplamda 4 altın ve 1 gümüş madalya ile olağanüstü bir başarı göstererek jimnastik dünyasında üstün yeteneklerini bir kez daha kanıtladı. The Simone Biles Story: Courage To Soar belgeseli ile geçirdiği sürece bir bakış atabiliriz. Başarının anlamı artık kendisi için farklı olan Simone Biles, Paris’te gerekeni yapacaktır.

ELUID KIPCHOGE

Kenya’da doğduğu çiftlikten her gün okuluna kilometrelerce koşmasıyla aslında çoktan başlamış olan kariyeri dünya rekorlarına sahip olmasıyla taçlanıyor. Tarihin en büyük maraton koşucularından biri olarak kabul edilen Kipchoge, katıldığı 11 maratonun 10’unu kazandı ve kaybettiği tek yarışı ikinci olarak bitirdi ki o da kendisinden önceki dünya rekoru. 12 Ekim 2019'da düzenlenen INEOS 1:59 Challenge, Kenyalı atletin 1:59:40.2'lik bir sürede elde ettiği maraton mesafesini koşmak için iki saatlik sınırı aşma girişimiydi fakat bu koşu, resmi bir yarış olmadığı için dünya rekoru olarak kabul edilmedi. Kenya’nın maraton adamı, Rio 2016 ve Tokyo 2020 yarışlarında arka arkaya altın madalyalar kazandı, 2018 Berlin’de 2:01:39’luk süreyle dünya rekoru kırdı ve performansına eklemeye devam etti. Kendisi tarihte iki Olimpiyat Maraton Şampiyonluğu’nu kazanan üçüncü adam olarak Paris’te üçüncüyü hedeflemekte ve bunun tarih yazmak değil ilham vermekle ilgili olduğunu söylemekte. Saatte 300 km hızla Lewis Hamilton’ın kendisi için ilham kaynağı olduğu gibi onun da birçok sporcu için ilham ve motivasyon kaynağı olduğu tartışmasız.

MELISSA VARGAS

Tüm zamanların en iyileri arasında olarak NBA logosunda yer edinen Jerry West’in ikonik pozunun voleybol sahasındaki uyarlaması olan yıkıcı smaçlarıyla hafızalara kazanan Vargas, birçok turnuvada MVP seçilen, parlayan bir yıldız. Küba’da “İstenmeyen” ilan edilen oyuncu İsviçre’nin Volero Zürih’ine transferiyle ve ardından önce Fenerbahçe, sonrasında Türkiye Milli Takımında gösterdiği performansla tüm Avrupa’yı kendine hayran bırakmıştı. 2019 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası’na Fenerbahçe Opet ile katılarak güçlü smaçları ve servisleriyle sergilediği üstün performansla MVP ödülüne layık görülmüştü. Fenerbahçe ve Dinamo Moskova gibi takımlarda oynadığı dönemlerde, CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde de birçok kez maçın oyuncusu seçilmişti. Ayrıca 65 puanla VNL 2023 Finallerinin sayı kralı olmuş ve MVP ödülünü almıştı. Ay-yıldızlı ekipte de büyük rolü olan pasör çaprazı, Avrupa Şampiyonası’nda "Filenin Sultanları"nı şampiyonluğa taşıyan kilit oyunculardan biri olmuştu ve olmaya da devam etmekte. Türk halkının deyimiyle “Vargas Hava Yolları” Paris’te de smaçları ve bloklarıyla unutulmaz sahneler yaşatacaktır.

CARLOS ALCARAZ-RAFAEL NADAL

Halef ve selef. Generation Y ve Generation Z. Usta ve çırak. Alicante ve Mallorca. Carlitos ve Rafa. Bu sefer ülkelerinin formasıyla, aynı tarafta çıkacaklar çok sevdikleri toprak korta. Nadal çok yakın olduğu 3. olimpiyat altınının, Alcaraz ise idolüyle aynı kortta olmanının heyecanını yaşıyor. Carlitos ilk Fransa Açık zaferini henüz birkaç ay öncesinde elde etmişti. Şimdi ise ilk olimpiyat altını için dönüyor. Öte yandan Rolland Garros’un müdavimi Rafa, Philippe Chatrier’in kızgın kumlarına son bir dans için çıkıp bu olağanüstü hikayeye bir mutlu son armağan etmenin peşinde. İkilinin maçları belki de Rafa’nın son maçları olabilir. Herhangi bir madalya alamasalar dahi bu ikiliyi takımdaşlık yaparken görmek olimpiyat tarihinin tartışmasız en büyük anlarından olacak.

SHELLY ANN FRASER PRYCE

Olimpiyat tarihinin tozlu sayfaları onlarca 100-200 sprinterin ikonik performansları ile dolu. Erkeklerde Jesse Owens, Carl Lewis, Gatlin ve Bolt hatta mirasına verdiği zarara rağmen Ben Johnson; kadınlarda ise Florance Griffith Joyner, Gail Devers ve Elanie Thompson Herah. Bu isimlerin her biri birden fazla olimpiyat madalyasına sahip, atletizme uzaktan yakından ilgisi olmayanların dahi ismine en az bir kere denk geldiği büyük fenomenler. Hikayeyi ilginç kılan ise eğer Fraser Pryce yarışacağı 100 ve 4x100’den 2 madalya ile ayrılırsa -bu çok muhtemel- saydığımız büyük isimlerin hepsinden daha fazla, yalnızca Lewis ile ise eşit sayıda olimpiyat madalyasına sahip olacak olması.

METE GAZOZ

Gençlik ve Spor Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada açılış töreninde Türk bayrağını Mete Gazoz ve Busenaz Sürmeneli’nin taşıyacağını açıkladı. Elbette bu Mete’nin spor yaşantısı için büyük gururlardan biri. Hikayesi 17 yaşında Rio Olimpiyatları’nda Türkiye’nin en genç olimpianı olarak başladı Mete’nin. Daha sonrasında Tokyo’da altına uzandığında dahi henüz 22 yaşındaydı. Şimdilerde 25 yaşında ve bu genç yaşında, 3. olimpiyatında, Türkiye’nin altın madalya almasına neredeyse kesin gözüyle baktığı sporcuların başında geliyor. Sezon bazında formu pek yüksek olmasa da son olimpiyattan bugüne Dünya ve Avrupa Şampiyonluklarını da bireysel müzesine götürmeyi başardı. 85 milyonun gözü onun ve muhtemel başarılarının üzerinde olacak. Okçuluk sporunun uzun ömürlü sporlardan biri olması sebebiyle bu özel ismin başarılarına daha uzun yıllar şahit olacağız gibi duruyor.

ADAM PEATY

29 yaşındaki Britanyalı yüzücü Paris’te yarışacak en önemli sporcuların başında geliyor. Bunun sebebi Peaty’nin 5 olimpiyat madalyası ve elinde bulundurduğu dünya rekorları. Kendisi bir süredir ciddi mental sorunlarla boğuşuyor ancak her fırsatta Paris’e odaklanmanın mental problemlerinden kurtulmak için ne kadar önemli olduğundan bahsediyor. Tarihin en hızlı kelebek yüzücüsünü tamamen hazır bir şekilde izlemek herkesin ortak dileği.

MIJAIN LOPEZ

Küba’lı güreş efsanesi Mijain Lopez 2020 Tokyo’da kazandığı dördüncü altın madalya ile üst üste en çok altın madalya kazanan güreşçi ünvanını kazanmıştı. Lopez yaklaşan emekliliğinden önce altın madalyayı kazanmak ve kendi rekorunu geliştirmek için mindere geliyor. Olimpiyatların bitişinden 9 gün sonra 42 yaşında olacak ve bu yaşında hala en üst seviyede olduğunu herkese kanıtlayacak. Onu zorlayabileceği düşünülen tek isim temsilcimiz Rıza Kayaalp olarak görülüyordu. Ancak Rıza, yaşadığı talihsiz yasaklı madde durumundan dolayı Paris’te olamayacak.

VICTOR WEMBANYAMA

2.24’lük boyu 2.44’lük kulaç açıklığıyla sahada yapılabilecek her hareketi ustaca yapan, dünyanın en fiziki anomali atletlerinden biri Victor Wembenyama, yılın çaylağı apoletinin yanına “Olimpian” apoletini de eklemek için geliyor. Onun Olimpiyatlarda olmasının iki büyük önemi var diyebiliriz. Birincisi Mbappe’nin olimpiyat kadrosunda yer almayacağının açıklanmasıyla birlikte Fransa kafilesinin Paris’teki en gözde ismi olacaktır. Diğeri ise otoritelerin onu “Atlet” kelimesinin ulaştığı son nokta, hatta neredeyse üstün ırk olarak tanımlaması ve kendisinden sonraki süreçteki standart atlet fiziklerine yapacağı etki.


Ebrar Topuz

Spor Yazarı

Yiğit Şen

Sports Editor