Finished Love Sentences in Turkish Literature

Sertab Erener says, “Ask the one that knows the sentence of finished love” (Bilene sor bitmiş aşkın cümlesini) in her song titled “Şiirin Bir Üstü” (One Level Above Poetry). Upon hearing this sentence, I thought we all define endings and departures with different sentences, just like stars being totally different from each other in the sky. And the difference among everyone results in everyone’s definition of separation becoming personal. Let’s read the separation definitions from our famous poets’ sentences, each unique and personal from our famous poets’ sentences, which are also different for each of us. May there be days when you can easily form the sentence of finished love. Enjoy your reading.

Rüzgâr, Uzak karanlıklara sürmüş yıldızları. Mor kıvılcımlar geçiyor, Dağınık yalnızlığımdan. Onu çok arıyorum, onu çok arıyorum. Her yerinde vücudumun, Ağır yanık sızıları. Bir yerlere yıldırım düşüyorum. Ayrılığımızı hissettiğim an, Demirler eriyor hırsımdan.

(Attila İlhan – Ayrılık Sevdaya Dahil)

Durgun bir sudur aslında deniz ki çocukların, Acemi oltalarını denedikleri. Kuytu bir iskelenin, Tahtaları altına yazdığım Ayrılık şiirini okudukça dalgalanır.

(Sunay Akın – Ayrılık Şiiri)

Tesadüfen birbirine rastlamış başka başka aşklarsınız siz artık. Geceyle gündüz gibi birbirine ayrılmış.

(Birhan Keskin – Ayrılık)

Ayrılığın bir ağrıdır, vurur şakalarımda. Ve büyür gözlerimde bir okyanus kadar. Derinden ses verir içimde bir tel. Sonra, birdenbire kırılır, kopar.

(Ümit Yaşar Oğuzcan – Ayrılık Günü)

Bakakalırım giden geminin ardından. Atamam kendimi denize, dünya güzel. Serde erkeklik var, ağlayamam

(Ayrılış-Orhan Veli)

Zamanlar değişti. Ayrılık girdi araya. Hicrana düştük bugün. Hayat zamanda iz bırakmaz. Bir boşluğa düşersin bir boşluktan birikip yeniden sıçramak için. Elde var hüzün

(Atilla İlhan – Elde Var Hüzün)

Artık kalbim yok. Ağladığımda sana, düşündüğümde seni. Artık kalbim yok. Seni anlatırken birilerine, atmıyor kalbim. Atmıyor kalbim seni gördüğümde. Rüyalarımda istediğin gibi yaptım; artık kalbim yok.

(Küçük İskender – İstediğin Gibi Yaptım; Artık Kalbim Yok)

Resources:

İpek Aka

Literature Editor